El comú de Cherán K’eri

Crec que la difusió del que està succeint en la comunitat Cherán K’eri, de l’Estat Michoacán a Mèxic, té una especial significació per tractar-se d’una revolució que parteix de la tradició del poble p’urhépecha. Coneixem un altre procés revolucionari, el protagonitzat pel poble kurd en Kobane, que últimament s’està difonent, no només en els mitjans alternatius, sinó també en els mateixos mitjans del sistema.

Segons les informacions que ens arriben, el model d’autogovern en Kobane està basat en el Confederalisme Democràtic del líder del Partit dels Treballadors de Kurdistan, Abdullah Öcalan, influït pel municipalisme llibertari del nord-americà Murray Bookchin.

No obstant això, poc sabem pels mitjans de comunicació de masses, o pels alternatius occidentals, sobre el que està ocorrent a Cherán. Aquesta comunitat p’urhépecha de 16.000 habitants, temps després d’adoptar fa dècades el sistema de partits polítics, va començar a patir l’assetjament del crim organitzat mexicà, que en res es diferencia del poder estatal i/o corporatiu, ja que són el mateix actuant des de diferents àmbits. La indústria de la fusta, protegida pel narcotràfic, estava desforestant els boscos de Cherán i l’oposició dels seus habitants era contrarestada mitjançant les amenaces, l’assassinat, els segrestos i les extorsions, mentre el govern i els partits polítics miraven per a un altre costat. En pocs anys, de les 27.000 hectàrees dels seus boscos comunals, van quedar amb prou feines 7.000. La devastació va acabar també amb part de la seva fauna.

Sabem també que a Kobane, les dones kurdes s’han caracteritzat per liderar la lluita armada per defensar el seu poble. Sense les dones no pot donar-se la revolució i amb elles es va iniciar també a Cherán. La matinada del 15 d’abril de 2011, les dones, juntament amb els joves, van protagonitzar la insurrecció, fartes d’haver de suportar la humiliació i els assassinats dels seus companys, així com del desgast que els provocava la burocràcia estatal quan interposaven denúncies, que no eren escoltades. Moltes dones armades amb pals i pedres van detenir als llenyataires clandestins i es van enfrontar al crim organitzat que no va trigar a arribar. La policia local protegia als delinqüents, mentre els habitants de Cherán es van enfrontar a ells, incendiant fins i tot dues camionetes i bloquejant les entrades al poble amb barricades, així com prenent fogates en cada cantonada per impedir el pas. Es van dividir per protegir les fogates dia i nit i van reprendre els sistemes de vigilància dels seus avantpassats: la Ronda Comunitària, dones i homes del poble que vigilen els carrers i les entrades a Cherán.

«Bloquegem els carrers amb pedres. Ja no hi havia accés al poble per res. Vam posar les barricades i les fogates, i la gent ens portava menjar en la nit. Però al principi no s’havia format la ronda. Ens aixequem sense armes i solament després ens armem»

La policia va fugir i els partits polítics van ser expulsats. Els habitants de Cherán van constatar que els partits els havien mantingut enfrontats, d’aquesta forma la divisió seguia en les seves ments i era necessari que els partits no seguissin intervenint al govern local per retornar a la pau social. Des que no hi ha partits ni policia la delinqüència ha desaparegut.

En Kobane, encara que domina la institució de democràcia directa TEV-DEM (Moviment de la Societat Democràtica), els partits polítics kurds continuen influint, especialment el PKK i el PYD, mentre que a Cherán han recuperat el seu antic govern per usos i costums i els seus habitants no volen veure als partits ni en pintura:

«Per a nosaltres aquí al poble, els partits polítics estan morts, perquè mai van fer res quan entrem en una lluita del bosc. Per què? Perquè tots els partits estan sostinguts pel crim organitzat. I qui no ho vulgui veure és que veritablement vol fer-se cec a allò que està passant. Això penso dels partits: que són una porqueria»

«Diverses vegades m’han preguntat: Què faràs el dia que tornin els partits? Què faria jo? Seria el primer cabró a tornar a posar-me al davant i a dir “ni madres aquí”. No als partits, no a aquest mal govern, no a aquest narco-govern».

cheran

El nivell més bàsic d’assemblea és la fogata. El lloc on els veïns van començar a reunir-se per defensar Cherán s’ha convertit en un espai en el qual han estret els vincles d’amistat i decideixen sobre el comú. Cada fogata té un coordinador que convoca les assemblees. Hi ha 189 fogates situades als quatre barris de Cherán, composta cada fogata d’unes 80 persones, on estan també els nens, que intervenen en l’organització social. Els nens ajuden a encendre el foc i, observant als grans, aprenen per donar continuïtat al seu poble. La participació política del nen s’exerceix molt abans dels 18 anys:

«Participar en aquest tipus d’experiències polítiques, allunyades o confrontades amb l’Estat, fa que la subjectivitat de nens i nenes indígenes es vagi constituint, en la singularitat com a individus [futurs comuners] i en la col·lectivitat com a pobles [com a p’urhépecha], més enllà del discurs de l’enfocament de drets de la infància.»

«Tres coets vol dir que està passant alguna cosa i cal ajuntar-se» afirmen els nens de la fogata 14.

Cheran4

El segon nivell de govern és el barri. Cadascun dels quatre barris està format per unes 4.000 persones i la majoria de decisions importants es prenen a aquest nivell. Finalment està l’Assemblea General, on es reuneixen els quatre barris quan es toquen les campanes, és a dir en moments excepcionals. La comunitat de Cherán també cada sis mesos tria 12 K’eris, tres de cada barri, que integren el K’eri Janaxkaticha (Consell Major de Govern o Consell de Pensadores i Pensadors).

Amb l’impuls del Consell de Béns Comunals de Cherán estan recuperant els seus boscos. Es preveu que trigaran quinze anys a reforestar el que van desforestar els llenyataires clandestins en només dos anys. En el 2011 van crear un viver que té una capacitat d’un milió de plantes. També compten amb un cos popular de guardaboscos que vigila la muntanya per protegir-la de la tala il·legal.

vivero

En Cheran també han creat la seva pròpia ràdio i la seva pròpia televisió. Com explica una jove, «els mitjans de comunicació de masses són un instrument estratègic per destruir la nostra cultura, perquè els joves p’urhépecha sentim vergonya de la nostra pròpia condició i vulguem emular als joves urbanites de moda que apareixen en les novel·les».

En fi, massa coses que ens sonen. Després d’haver reconegut el nostre passat comunal i com va acabar, tot s’assembla massa a un déjà-vu. La diferència és que el poble p’urhépecha encara recorda els seus usos i costums, ja que el sistema de partits va arribar allà fa uns quaranta anys, mentre per a nosaltres ha passat molt temps i vivim en una comunitat imaginada totalment desarrelats del nostre territori.

Documental de TV Cherán. Caminant cap a l’autonomia.

Nenes i nens en Cherán K’eri defensant el territori

Cheran K’eri: des de les fogates i els barris es construeix la pau

Assemblea al barri quart de Cherán, un exercici democràtic

Sense partits polítics ni campanyes, Cherán nomenarà a les seves autoritats

Les fogates de Cherán

Cherán, el poble p’urépecha que va instaurar un autogovern amb èxit a Mèxic

Cherán K’eri: «Per a nosaltres aquí al poble, els partits polítics estan morts»

Cherán: Sembrar la vida, Democràcia des de baix

Sota el mantell de la Fogata

Compleix Cherán 4 anys d’autogovern, sense partits

Parlen les dones de Cherán, protagonistes de la insurrecció

Més enllà de les urnes

Cheran, un exercici d’autonomia purépecha

Cherán, de l’autodefensa a l’autogestió

Dones, artífexs de la defensa de Cherán

Cherán Keri: un trosset d’utopia

Juchari echeri! Memòria i foc sobre el viver de Cherán

Cherán K’eri: Caminant ferm cap a l’autonomia…

Resum documental: Cheran

Cheran: Les altres empreses