Chayuda Boonrod (Assemblea dels Pobres de Tailàndia): Les rescloses només són bones pel poder econòmic i estatal

Chayuda Boonrod integra l’Assemblea dels Pobres (AoP, sigla en anglès), una plataforma popular nacional intersectorial, fundada l’any 1995, composta per grups comunitaris els drets dels quals sobre la terra es veuen amenaçats per projectes neoliberals a Tailàndia. Els membres de l’AOP pertanyen a grups pobres rurals i urbans, com a pagesos, pobles dels boscos, pobles indígenes, pescadors, treballadors, pobles apàtrides i habitants de barris marginals. La missió d’AOP és unir als pobres de Tailàndia per a lluitar pel seu dret a l’autodeterminació i el seu dret als recursos. Té un estil d’organització de xarxes descentralitzada. La participació de Chayuda en la lluita es remunta a la seva família, involucrada en la lluita per la terra al país.

Chayuda va compartir aspectes del context polític actual de Tailàndia i la lluita d’AoP contra els impactes de les rescloses al país. L’Assemblea dels Pobres ha participat activament en la lluita contra les rescloses des de la seva formació el 10 de setembre de 1995. “Vaig néixer el dia 31, per la qual cosa tinc vint-i-un dies menys que l’organització. En créixer, vaig veure a la meva família, les meves ties i oncles, a tots els que conec, involucrats d’una forma o una altra en la nostra organització i en La Via Pagesa”, va dir Chayuda.

Aquesta entrevista es va realitzar durant la 8a Conferència Internacional de La Via Pagesa (LVC), que va tenir lloc el desembre de 2023, a Bogotà, Colòmbia. Al costat de La Via Pagesa, els membres d’AoP participen en activitats al país i a l’estranger. Respecte a la relació entre les dues organitzacions, agrega: “Tenim moltes persones de LVC que venen a visitar i a estudiar les comunitats”. A més, AoP va ser seu de la reunió de la Joventut Asiàtica de LVC, que va ocórrer l’octubre de 2022, en Surat Thani, Tailàndia. Llegeixi l’entrevista completa a continuació:

Vostè podria explicar-nos sobre el context polític de Tailàndia? Quines són les principals qüestions per a la classe treballadora i els pagesos?

Les eleccions celebrades en 2023, que van ser reforçades per la Constitució, van posar un nou primer ministre en el poder, però ell no va ser el que havíem triat. El partit que va obtenir la quantitat més gran de vots en les eleccions no va poder formar un govern perquè va ser obstruït pels trucs ocults en la Constitució actual, escrita pel govern militar establert després del cop d’estat de 2014. Pel fet que el partit polític més votat no va poder establir un govern, el segon partit més gran va tenir èxit a formar un govern de coalició amb el suport dels partits que formaven part del govern militar anterior.

La gent va sentir que res havia canviat en termes de respostes a les seves demandes o al tema dels drets humans. A ells els importa guanyar diners, no els importen les persones, especialment els pobres. A l’octubre, l’AoP va organitzar una mobilització massiva que va durar un mes per a donar visibilitat a aquests aspectes del govern actual i lluitar pels nostres drets.

I quins són els principals problemes amb les rescloses a Tailàndia avui? Com és la lluita d’AoP respecte a la construcció de rescloses?

La lluita contra la construcció de rescloses en l’AoP és gran. És una batalla que lluitem en molts llocs des de la creació de l’organització. Existeix, per exemple, la lluita dels pobles contra la resclosa Sirinthorn, que és un dels primers casos en la història de la construcció de rescloses a Tailàndia al voltant de 1970, abans de la creació de l’AoP. Sobre la resclosa Sirinthorn, les conseqüències i el sofriment de les persones van ser molt obvis, però el govern mai va intentar reduir les seves ambicions per a mantenir-la.

Parlant sobre el context actual, podem dividir-lo en dos tipus. Un és la lluita contra les rescloses que ja s’han construït. Un altre és la lluita contra el pla per a construir noves rescloses. Sobre el primer tipus de lluita, hi ha cinc comunitats enfrontant rescloses que ja s’han construït. La compensació que el govern va dir que es donaria no és apropiada. Per als nostres germans i germanes que són d’aquestes comunitats, el seu sofriment continuarà sense una resposta del govern per a resoldre els seus problemes.

El govern té una fórmula molt simple per a calcular la compensació. Per exemple, si en una casa hi ha cinc arbres, el govern només pot calcular el seu valor en aquest moment. No consideren quan els cinc arbres tindran un valor familiar a llarg termini. El nostre poble sent que seria millor si el govern intercanviés terres amb ells, trobés una altra terra i les cedís per a compensar la terra que van perdre. Però el govern pot fer una cosa fàcil com calcular el preu de la terra en aquest moment, només donar-los diners i deixar-los per a trobar noves terres, comprar noves terres ells mateixos.

Molts d’ells necessiten migrar a una gran ciutat. En aquestes grans ciutats, les persones es converteixen en mà d’obra barata, pobres urbans, les dones cauen en la prostitució. Segueixen molts altres problemes, com la separació de les famílies o l’addicció a les drogues. Això és molt concret, però els problemes van més enllà de la pèrdua de mitjans de subsistència i biodiversitat. En el cas de la resclosa Rasi Salai, els estudis han descobert que gairebé la meitat de les espècies de peixos en el riu van desaparèixer. Hi ha molts investigadors que estudien l’impacte de les rescloses, però els investigadors estan a penes arribant a les comunitats, parlant amb persones i produint articles. No estan ajudant activament. I pel fet que estem lluitant amb aquests problemes durant molts anys, el públic va començar a veure’ns com a baralladissos i problemàtics.

En l’últim cas, la resclosa Pong Khunpet és un exemple de com malgrat la construcció de la resclosa estar acabada, la gent es nega a moure’s perquè el govern no els ha donat noves terres. La resclosa no funciona per complet, però han obert la comporta d’aigua una mica, la qual cosa està causant inundacions en la comunitat. Les persones han d’usar vaixells per a transport. Aquesta aigua porta molts problemes de salut i malalties. Per descomptat que la resposta del govern local és molt lenta. El nostre poble està protestant per a pressionar per una resposta més ràpida.

Moltes rescloses que existeixen ara s’han construït durant les dictadures. Durant els governs dictatorials, no podíem protestar. Això significa que el tema de les rescloses també està relacionat amb la situació política.

Moltes comunitats de l’AoP protesten en contra dels projectes de construcció de rescloses perquè han après que no produeixen cap bé per a ells. Però en la majoria dels casos, el que obtenen és només una pausa en el projecte. Realment no hi ha parada ni interrupció del pla. Mai sabem quan ells renunciaran als acords i continuar. És una preocupació perpètua.

El govern intenta anunciar el costat bo de la construcció de rescloses. Intenten convèncer a la gent que un pot agarrar els diners i anar a viure a un altre lloc. Un altre discurs que el govern usa per a convèncer a la gent és sobre el sacrifici, dient que volen que les persones se sacrifiquin pel bé comú. Però, de fet, hi ha moltes maneres de gestionar els recursos hídrics més enllà de la construcció de rescloses. Sabem que les rescloses només són bones per als capitalistes i la indústria.

Com és la lluita d’AoP en la construcció de millors condicions de vida per als pagesos a Tailàndia i quin és el paper de les dones en aquesta lluita?

Tots els projectes són iniciats per l’Estat, pel govern, que caminen de la mà amb els capitalistes. Ells mai porten gens bo a les persones. Però les lluites van enfortir el moviment i les persones. Ens fem conscients que totes les construccions o desenvolupament ens sostreuen el nostre mode de vida, que en realitat es basa genuïnament en la producció agroecològica.

La lluita genera moltes iniciatives, i molts membres del nostre moviment han estat interessats ​​en les iniciatives de l’escola d’agroecologia o el projecte de llavors. Una de les coses que els mantenen lluitant és que molts encara recorden el significat d’una vida bona. És una espècie d’ànim o inspiració perquè continuïn lluitant per a recuperar-la.

El govern silencia i desanima a les persones per a fer-los sentir que les seves lluites són molt difícils, que no guanyaran. Però això no és per a nosaltres. Per a nosaltres, com més lluitem, més tenim ganes per a superar el que el govern ens imposa.Les dones en l’Assemblea dels Pobres són una força feroç. En la nostra estructura, garantim un equilibri de gènere en tots els òrgans o activitats, com a mobilitzacions, reunions o negociacions. Les dones són gairebé la meitat del moviment i poden lluitar amb la mateixa capacitat que els homes.

En 2005 va haver-hi una campanya internacional de 1000 dones per al Premi Nobel de la Pau. Normalment, els guanyadors del Premi Nobel de la Pau són homes i individus, però les dones lluiten col·lectivament. En aquest moment, la nostra líder sènior, Wanida Morsa, va ser contactada pel projecte per a concedir el seu nom com una de les 1000 dones. Ella va dir que les dones de l’Assemblea dels Pobres no lluitem individualment. Llavors, en lloc de tenir el seu nom com una de les 1000 dones, registrem un grup de membres d’AoP.

Les líders pageses que van venir abans de mi, són la meva inspiració. Durant grans mobilitzacions l’octubre de 2023, moltes dones, líders del nostre moviment que eren presents allí, van sofrir enfrontaments amb la policia. Aquestes mares, ties i àvies van lluitar en la línia del front amb una força feminista potent. Com més gran sigui la força, més fàcil és lluitar contra el patriarcat present en el sistema. Durant la confrontació, les nostres àvies van poder bregar amb la situació, evitant la violència que podria succeir si fossin homes en la línia del front.

Font: capiremov.org | 05/04/2024

Entrevista realitzada per Natália Llop
Traduït del portuguès per Aline Lopes Murillo
Idioma original: anglès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *