Beneficis

Volia ampliar aquesta frase que surt en el llibre i en la pàgina principal d’aquest mateix web:

«Tots els beneficis que s’assoleixin, mitjançant la venda de la versió en paper d’aquest llibre, aniran destinats a la continuïtat de l’estudi i divulgació de la història social popular de Catalunya.»

Algú ha demanat aclariments sobre això1 i és important que tot quedi clar. Tant de bo es demanin també explicacions més detallades sobre els diversos capítols del llibre que no tenen res a veure amb aspectes econòmics de la seva edició, puix, com apareix a la ressenya del llibre, l’economicisme és un punt central de la nostra societat i em sembla urgent superar aquest condicionament que fa que tot giri al voltant dels diners i no d’altres aspectes que crec importants pel desenvolupament d’allò que és humà.

Començaré dient que quan vaig iniciar aquest estudi no tenia cap pretensió de fer un llibre, més aviat un petit article per publicar-ho en un bloc. Però quan vaig veure que les dimensions de l’estudi superaven les meves expectatives inicials, tot i que en un principi volia només recollir el seu contingut en un document digital de descàrrega gratuïta, algunes persones, amb bon criteri, em van dir que hi ha molts lectors que encara prefereixen llegir en paper. Així que vaig editar el llibre en paper i vaig mantenir la meva pretensió que el llibre pogués ser descarregat gratuïtament en format electrònic. Òbviament el llibre en paper té un cost de maquetació, de registre, d’impressió, etc. i la meva economia de treballador assalariat no dóna per regalar-lo, però com el meu objectiu no és guanyar res material sinó que el llibre sigui llegit pel nombre més gran de persones possible, vaig pensar que si hi ha beneficis, aquests podien ajudar a assolir l’objectiu de difusió, així com l’objectiu de continuar amb l’estudi de la història catalana des de baix.

Per altra banda he de dir que el llibre és bàsicament un treball personal, amb la intervenció també d’algunes persones que m’han ajudat desinteressadament a la seva correcció. Fer un estudi d’aquest tipus, durant gairebé tres anys, requereix despeses en hores i en diners, sobretot en la compra de llibres -llibres descatalogats en botigues de segona mà i també llibres nous-, així com haver de pagar per exemple el servei de préstec interbibliotecari, la quota per tenir accés a bases de dades d’obres digitalitzades, etc. Aquestes despeses no s’han comptabilitzat per calcular si hi haurà o no beneficis, puix amb el preu del llibre seria impossible ni tan sols recuperar-les.

També dir que per la meva part l’estudi i difusió de la història catalana des de baix afortunadament no depèn d’aquests possibles beneficis, que si són, seran minsos. Com dic en totes les presentacions que faig, la meva il·lusió seria que es formés un grup popular d’estudi de la història des de baix, tindria la meva aportació personal, en treball i en ajuda econòmica, per exemple els possibles beneficis del llibre. Mentre no arribi la creació d’aquest grup de treball continuaré aquest estudi en solitari.

Dit això, el llibre, que és imprès per la impremta El Taller de Barcelona, es distribueix de diverses maneres:

1. Aquesta impremta forma part de l’editorial Descontrol que és també distribuïdora. Com a distribuïdora lliura els llibres directament a les llibreries de la seva distribució. He decidit que Descontrol es quedi aquests beneficis puix està ajudant en un dels objectius plantejats: que es difongui la història catalana des de baix. A més crec en el que fan i valoro molt la seva ètica i responsabilitat, espero que es mantingui la nostra col·laboració durant molt de temps.
2. Altres llibres els compro directament a la impremta i es distribueixen de tres maneres:

a) Els distribueixo directament jo mateix a altres llibreries.
b) Per venda directa, tant en les meves presentacions com a la gent que em demana el llibre des del web.
c) Els lliuro a preu de cost a companys que fan la distribució per la seva banda. Així que els beneficis igualment són per la gent que està fent aquesta tasca tan important de projecció de la història catalana des de baix i que a més són gent compromesa amb el canvi social.

Els beneficis que s’assoleixin, mitjançant les formes de venda dels punts 2.a i 2.b, aniran destinats a aquest grup de treball que es podria formar, o si no es crea, els invertiria en la compra del material d’estudi per la publicació dels pròxims treballs, tot i que com ja he dit això no és condició per continuar amb l’estudi, de fet acabo d’adquirir en una llibreria de segona mà els cinc toms (unes 5.000 pàgines) del «Costumari català» de Joan Amades.

Per acabar, sobre el balanç de situació de la venda del llibre en aquests moments hi ha un saldo negatiu d’uns 450 euros, puix com deixo en dipòsit els exemplars per la seva distribució encara no he recuperat aquesta part. Però com dic això és de segon ordre, és més important que es conegui la història dels que no surten a la història, i això no sols depèn d’uns beneficis econòmics.

Espero que amb això hagi aclarit els dubtes d’algunes persones.

Salut

1http://cooperativa.cat/ja-ha-sortit-el-llibre-el-comu-catala-la-historia-dels-que-no-surten-a-la-historia/#comment-32853

Un comentario

Comentarios cerrados.