3a Jornada Espiritualitat i Revolució: Comunals, gentils i bruixes

El dissabte 21 de juliol de 17.00 h a 24.00 h tindrà lloc al Dolmen de Vallgorguina la 3a Jornada Espiritualitat i Revolució, amb el títol Comunals, gentils i bruixes. Cultura popular i rituals del Comú.

Si us voleu inscriure o teniu qualsevol dubte, pregunta o aportació, feu-ho al formulari d’aquesta página o a l’adreça de correu espirirevol2018@riseup.net.

El Dolmen de Vallgorguina, anomenat també Pedra Gentil, és una estructura megalítica del municipi de Vallgorguina, al Vallès Oriental. El dolmen d’uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple, ubicat dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les runes de l’església de Santa Eulàlia de Tapioles.

Tradicionalment sempre s’havia dit que era un lloc de reunió de les bruixes i actualment, a la nit de Sant Joan s’hi celebren sàbats populars. Els pescadors del Maresme antigament deien que quant sobre les muntanyes on es troba el dolmen s’hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Per això hi havia vegades que no sortien.

Pot semblar que no té cap relació el comunal amb les anomenades bruixes, per aclarir la relació us recomanem el llibre El Caliban y la BrujaMujerescuerpo y acumulación primitiva de Silvia Federici.

El programa és aquest, tot i que les activitats més intel·lectuals les barrejarem amb moments més festius i emocionals que estem preparant, que no avançarem perquè el factor sorpresa és important:

17:00 – Trobada a Vallgorguina. Excursió cap a la Pedra Gentil. Punt de sortida: el pont de la riera de Vallgorguina, al carrer Montseny de Vallgorguina, comarca del Vallès Oriental (Barcelona). Els cotxes es poden aparcar per aquest carrer. Punt de sortida al Google Maps.

pontrieravallgorguina
18:30-20:30: Parlem de gentils, bruixes i comunals, amb aportacions de David Algarra (autor d’El común catalán. La historia de los que no salen en la historia), Pablo Sastre (autor de Komun: Assemblearisme i Comunalisme Populars a Euskal Herria) i Laia Vidal (membre del grup promotor de la jornada) i reflexions col·lectives.

21:00: Sopar popular, porta alguna cosa per compartir!

22:00: Ritual i ball a la pedra gentil, porta el teu instrument!

23:00: “Llegint el cel dels antics: breu introducció a l’arqueoastronomia”, amb David Algarra, membre d’AstroAnoia. Durant l’explicació observarem el cel a ull nu i amb prismàtics.

És important portar frontals o llanternes per la tornada.

El 21 de juliol es comença a fer de nit a partir de les 21.20 h i la fase de la Lluna serà quart creixent (entre el 14 lluna nova i el 27 lluna plena). Tindrem mitja Lluna i a prop d’ella veurem el planeta Júpiter al voltant de les 23.00 h. També els planetes Saturn i Mart, el Triangle d’Estiu i altres objectes celestes molt macos. Al Juliol fins a les 23.00 h no es fa ben bé de nit, tot i que amb la mitja Lluna no serà una nit completament fosca.

Aquesta és una imatge del cel des de Pedra Gentil (N 41.6519 E 2.4873) al voltant de les 23.00 h del 21 de juliol:

image001

cartell-vallgorquina-1

https://www.facebook.com/events/477441966059038

https://www.facebook.com/events/477441966059038/permalink/477446529391915/