Que hi ha darrere del foc?

Durant el comiat de la II Trobada de Reflexió sobre Revolució Integral, que va tenir lloc a Mazarete, el company gallec Joám Evans Pim , comuner de Froxán, ens va transmetre la trista notícia que havia estat atacada la Forest Veïnal en Mà Comuna de la seva comunitat. Des d’aquí torno a repetir la meva solidaritat i vull contribuir a donar a conèixer aquest vergonyós succés perpetrat pels psicòpates de sempre, perquè destruir la vida per sembrar la por només pot respondre a una qüestió de psicopatia. A continuació el comunicat de la Plataforma ContraMINAción.

Un incendi intencionat va arrasar més de 9 hectàrees de la Forest Veïnal amb Mà Comuna de Froxán, en Lousame, situat sobre una concessió minera.

Amb el suport de la societat, la política de la terra cremada tindrà sempre les de perdre enfront de la defensa de la terra i comunitats fortes, cohesionades en les seves justes reivindicacions.

Maneig de la muntanya veïnal, la resposta a moltes necessitats

La Comunitat Veïnal de Froxán va desenvolupar durant les últimes dècades un lent treball de restauració guarint les profundes ferides que més d’un segle de voràgine minera per l’extracció del wolframi i estany van deixar sobre el seu territori: desforestació, contaminació fluvial, pous miners oberts i muntanyes de residus. En aquest cap de setmana algú va voler destruir part d’aquest esforç. La reintroducció d’espècies autòctones enfront de l’eucaliptització massiva del territori és una de les accions que ve desenvolupant la comunitat i constitueix un mecanisme efectiu de protecció contra els focs.

Conflicte d’interessos

Encara que va haver-hi incendis en el passat, aquesta és la primera vegada que és provocat intencionalment a la muntanya de Froxán. El veïnat estima que l’incendi va esdevenir procurant fer el màxim dany possible a través de l’elecció del punt i de les condicions ambientals més indicades per portar el foc cap al llogaret i cap a una recent reforestació amb bedoll, completada la setmana passada.

Aquest fet, que consideren un atemptat, no respon a conflictes entre comunitats o entre veïns, ni tampoc a qualsevol interès directe per l’acció del foc sobre el terrè. En realitat, només pot ser classificat com a terrorisme ambiental, doncs el seu objectiu últim i únic és sembrar la por i la impotència procurant parar els esforços de defensa de la muntanya comunitària enfront dels quals ho ataquen.

Solidaritat i vigilància de ContraMINAcción

Com a més val prevenir, la Plataforma ContraMINAción transmet la seva més ferma condemna a la destrucció ambiental perpetrada aquest diumenge a la muntanya de la Comunitat de Froxán. ContraMINAción expressa el seu suport i solidaritat amb la Comunitat de Froxán i activa els seus mecanismes de vigilància ambiental. Diferents activitats i accions de resposta ja es van engegar.

Aquest atac també mostra la capacitat de resposta ràpida i acció unitària de la comunitat evitant, juntament amb l’acció determinada dels serveis d’extinció, que el foc produís el dany que havien intentat.

Des de la comunitat es va procedir també a la denúncia dels fets, que estan penats amb la indemnització dels costos d’extinció i danys causats i 5 anys de presó, i ja està en marxa una recerca, paral·lela a les accions d’auto-organització de la comunitat, perquè no torni a passar.

Els col·lectius que formem ContraMINAción fem a més una crida per incrementar aquest suport, i ens posem a la feina per col·laborar en la regeneració immediata del territori atacat amb espècies autòctones. És la nostra forma de donar una resposta ferma a aquest covard atac a les comunitats veïnals i contra l’ecosistema, vinguin d’on vinguin.

Font original: http://www.mineriagalicia.org/2016/05/03/que-hai-detras-do-lume/

Altre font: https://www.revolucionintegral.org/index.php/blog/item/133-que-hay-detras-del-fuego